Současný vývoj cen elektřiny postavil investice do sektoru utilit do zcela jiného světla. Nohy tradičnímu "držáku" konzervativních portfólií (stabilní růst, bezpečné odvětví, vyplácené dividendy) podkopaly jednak klesající ceny elektřiny (důsledek strukturálních změn i poklesu cen fosilních zdrojů), nárůst alternativních zdrojů, ale také zcela noví hráči v tomto sektoru. Jednou takovou společností je i americká společnost EnerNOC.

Ta se řadí k předním společnostem v poskytování tzv. demand response služeb (zkráceně DR). DR je založen na principu toho, že na rozdíl od tradičních utilit pomáhá DR vybalancovat rozdíl poptávky/nabidky po elektřině z nabídkové strany. Tedy místo generování nové elektřiny dochází ke snižování spotřeby elektřiny ze strany zákazníků, kteří za omezení své spotřeby dostanou od EnerNOCu zaplaceno. To se však příliš nelíbí právě tradičním utilitám, které argumentují, že poskytovatelé DR kapacit jsou kompenzováni stejně jako tradiční elektrárny, jejichž náklady jsou však daleko vyšší. Tento spor kulminoval v květnu 2014 rozhodnutím US odvolacího soudu o zrušení pravidla 745 US federálního úřadu pro energetiku (FERC). Toto pravidlo přikazovalo na celostátní úrovni stejnou peněžní kompenzaci tradičním generátorům, tak i poskytovatelům DR kapacit. Poslední vývoj potvrdil tento rozsudek, avšak existuje zde šance, že by se FERC mohl odvolat, až k nejvyššímu soudu.

EnerNOC již v květnu oznámil, že by tento rozsudek ovlivnil pouze 20 mil. USD tržeb za poslední 3 roky, což je přibližně 2% z celkových tržeb. Navzdory tomu, však obavy o další budoucnost DR businessu visí nad společností jako Damoklův meč. Firma přitom v posledních letech úspěšně diverzifikuje své podnikání o nové služby (včetně energy efficiency nebo energy intelligence SW) a expanduje na zahraničních trzích (30% celkových tržeb). Navzdory současným peripetiím se pak očekává, že sektor DR poroste pouze na území US v základním scénáři o 4.5% ročně v příštích 10 letech (viz. graf). I proto se domnívám, že na současných hodnotách se titul obchoduje s výrazným diskontem a jakmile současná nejistota odezní vrátí se k titulu i samotní investoři.